kolmapäev, 2. jaanuar 2013

Tallinna linn on nagu vähk-kasvaja, mis suretab ülejäänud Eesti välja

Tallinna linna koos ümbritsevate valdadega võib praeguse isevoolu teed mineva "liberaalse" korraldusega võrrelda vähk-kasvajaga, mis toitub ja kasvab ülejäänud Eesti arvel, ent lõpuks hukkub koos ülejäänud Eestiga.

Tallinn on juba mõnda aega ainus omavalitsus Eestis, mis suudab pakkuda ka sügava kriisi ajal elanikele vajalikke teenuseid. Rääkimata tasuta bussisõidust ning kopsakatest sünni- või ranitsatoetustest, millest enamik ülejäänud omavalitsusest võib vaid und näha. Pole siis ime, et Tallinnast kaugemal olevad ning väiksemad omavalitsused tühjenevad ning Tallinna ja seda ümbritsevatesse valdadesse tuleb üha rahvast juurde. Selline rahva liikumine suretab omakorda kaugemaid omavalitsusi, sest noortel pole mõtet tühjenevasse valda oma kodu soetada, kui seal kukuvad kivina kinnisvara hinnad ning varsti pole enam alles mitte ühtegi naabrit. Rahva kadumine sunnib omakorda lahkuma ettevõtjaid ning koos ettevõtjatega kaovad töökohad. Koos töökohtadega kaovad taas inimesed.

Pealtnäha pole asi justkui hull, sest kui maapiirkonnad tühjenevad ja inimesed kolivad olude sunnil elama Tallinna, siis täituks justkui Jüri Mõisa unistus kõigi eestimaalaste Tallinna kolimisest. Kas aga eestlane tahab elada Tallinnas, kus juba niigi on tipptundidel mitme tunni pikkused autode ummikud, lasteaedades ei jätku kohti ning tavalise palga eest on raske tulla toime perele toidu ostmise ning elamise eest maksmisega. Võib oletada, et paljudele ei meeldi Tallinna linna juhtimine, mistõttu otsitakse muid kohti elamiseks, see on siis juba väljaspool Eestit, näiteks Soomes, Rootsis või Norras. Elu on küll Skandinaavias kallim, aga palgad sellevõrra kõrgemad ning perspektiiv optimistlikum kui Eestis, kust kõik vähegi tegijamad on juba minema läinud. Näitaja on juba seegi, et mitte ükski mõtlev lapsevanem ei soovita oma järglastel Eestisse elama jääda. Ehk siis, maapiirkondadest minema aetud eestlane ei jää Tallinna pidama, vaid kogub raha, ostab pileti ja liigub sealt edasi välismaale, kust eestlast tagasi saada on juba väga raske. Pärast sõda läks näiteks Soomest Rootsi mõnevõrra parema palga peale ligi 100 tuhat inimest ja tagasi tulid ainult üksikud. Eesti ja Soome palgavahe on praegu mitmekordne, mistõttu võib arvata, et lahkujaid on märksa rohkem. Kui arvestada, et Eestist lahkuvad noored, siis tühjeneb Eesti sama kiiresti kui surevad vanemad inimesed. Lapsi peale ei sünni ning mõnekümne aasta pärast hukkub Eesti koos Tallinnaga.

Kommentaare ei ole: