pühapäev, 27. märts 2016

Trump: USA välispoliitika on olnud katastroof

Väljavõte New York Timesi veebist.

Soovitan soojalt lugeda USA järgmise presidendi Donald Trumpi intervjuud New York Timesi ajakirjanikele välispoliitika teemal.

Trump ütleb õigesti, et USA välispoliitika on viimase 15 aasta jooksul olnud katastroof. Üks viga ajab teist taga ning tõepoolest, maailm oleks täna palju paremas seisus, kui USA presidendid oleks lihtsalt mere ääres pikutanud ja mitte midagi teinud.

USA on täna palju kehvemas seisus kui 15 aastat tagasi ja Eesti puhul tuleb arvestada, et kui USA on kehvas seisus, on seda ka Eesti, sest Eesti on USA liitlane. Eesti on samuti täna palju kehvemas seisus kui 15 aastat tagasi, sest Venemaa tugevnemine on üks USA positsioonide nõrgenemise tagajärg. USA on end Lähis-Idas tehtud rumalate otsuste tagajärjel nii ära kurnanud, nii suurtes võlgades, et ei suudeta enam oma liitlasi piisavalt toetada.

Eestis kangesti kiidetakse Clintonit, aga Clinton välisministrina oli nende rumalate otsuste taga, kus USA ja kogu ülejäänud maailm täna on. Mis välistab, et Clinton jätkab oma rumalate otsuste tegemist, mis nõrgendab veelgi USA positsiooni ja mängib kõik kaardid kätte Venemaale, näiteks?

Ühtlasi vastab Trump küsimusele NATO kohta ja tal on õigus, et NATO peab muutuma USA lüpsilehmast teovõimeliseks organisatsiooniks, kus kõik panustavad, mitte ainult USA. Sest ilma USAta pole NATO midagi ja kui USA ära kurnata, siis pole NATOst enam kellelegi mingit tolku. Trumpil on õigus, et näiteks Ukraina kui NATO kandidaatriigi puhul oli see ühtäkki ainult USA probleem, kõik teised olulised tegijad, kaasa arvatud Saksa- ja Prantsusmaa distantseerusid.

Ühtlasi on Trumpil õigus, et NATO ei saa enam elada nii nagu elati 50 aastat tagasi. Maailm on muutunud, maid ja rahvaid ohustab terrorism. Oht pole enam seotud konkreetse riigi ja sõduritega, vaid konfliktid on muutunud peenemaks nagu hübriidsõda jne. NATO on võimetu selliste konfliktidega tegelema, kuna NATO on loodud kaitsma ühtesid riike teiste riikide sõjalise sekkumise eest. Aga kui näiteks ei sekku riik, vaid eraldusmärkideta nn rohelised mehikesed, siis jäävad NATO käed lühikeseks. Trump pooldab uue organisatsiooni loomist, kus osalised panustaks USA kõrval rohkem ja mis oleks võimeline tegelema kaasaja ohtudega. Uude organisatsiooni saaks võtta liikmeid ka mujalt, mitte ainult NATO liikmeid, sest NATO oli loodud Nõukogude Liidu ohu vastu ja selles osalesid NLiiduga piirnevad riigid. Trumpi arvates on NATO muutunud liiga bürokraatlikuks, kalliks ja paindumatuks tegelemaks kaasaja ohtudega. Nii näiteks saaks organisatsiooni liikmeks võtta Saudi Araabia, mis on päratu rikas, mida hoiab üleval USA maksumaksja, aga mis ei panusta ise piisavalt oma julgeoleku tagamisse.

Süüria osas on Trump samuti kriitiline, kuna seal esiteks võitleb USA nii ISIS-e kui Assadiga olukorras, kus Assad võitleb samuti ISISega ja ISIS on palju suurem oht kui Assad. Süüria puhul soovitab Trump luua turvatsoonid, kus inimesed saaks olla niikaua kuni suurem sõjategevus on läbi. Praegune olukord, kus süürlasi pillutakse laiali mööda maailma ei rahulda mitte kedagi, sellega on eriti hädas Euroopa. Samas näiteks pururikkad riigid Lähis-Idas nagu Saudi-Araabia pole ühtegi põgenikku vastu võtnud.

Iraagi osas möönab Trump, et oli Saddam mis ta oli, aga vähemalt oskas ta hävitada terroriste. Ilma Saddamita on Iraagist saanud terroristide „Harvard”. Saddam polnud seotud Maailma kaubanduskeskuse ründamisega, ühtlasi tahaks Trump teada, kes olid seotud Maailma Kaubanduskeskuse ründamisega.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Venemaa Achilleuse kannad
Isegi niisugusel surematul kangelasel, nagu oli seda Achilleus, oli oma haavatav koht. Selleks oli tema kand. Achileuse kannad on ka Venemaal. Need on Bosporuse väin ja Gibraltar. Niipea kui Venemaa ründab ühte NATO riikidest, ei anna NATO riik Türgi enam Venemaale Bosporuse väina läbimiseks luba lõigates Venemaa ära Vahemerest ning Süürias asuvatest sõjaväebaasidest. Need jäävad lihtsalt kotti. NATO leiab Süüriast Assadi ja vene vastased jõud, relvastab need ja Vahemerel lõptatakse Venemaa kohalolek. Inglismaa loomulikult suleb samaaegselt vene laevadele Gibraltari väina.Need meetmed Venemaa vastu on võimalik rakendada ja rakendatakse ilma ainsatki lasku tegemata ning ainsatki tanki liigutamata.Vaid viisakalt sõnumeid vahetades. Täiendava meetmena kehtestatakse Venemaale 100% naftamüügi ja jumal teab veel mille ostu-müügi embargod.
Balti merest väljapääsuks tuleb läbida Taani väinad. Ka nende väinade läbimiseks võib NATO sõja korral teha takistusi, laskmata esialgu ainsatki pauku.Et taastada oma esialgne liikumisvabadus, peab Venemaa tegema esimesed lasud Türgi vastu, Inglismaa vastu, Taani ja Saksamaa vastu. Need on kõik NATO riigid ja nende ründamine on juba midagi muud, kui kallaletung väikestele kaitsetutele balti riikidele.

Anonüümne ütles ...

Eelmisele!Kõik mis on kellelegi kahjuks on samuti ka kasuks.Probleem on selles ,et ajupestutele ei jõua see alati kohale.

Inno ütles ...

Esimesele: see oli õige 100 aastat tagasi, aga täna piisab mõnest tiibraketist ja kõik väinad ning praod on jälle lahti. Venemaal on need raketid olemas, kahjuks :(

Inno ütles ...

Mis embargodesse puutub, siis on paha lugu see, et Lääs on Ukrainaga seoses pea kõik õlekõrred ära kasutanud ja midagi pole juhtunud. Embargodel pole suuremat mõtet, kui mõni, antud juhul Saksamaa nende peale lihtsalt vilistab ja nii nagu 1930ndatel ei julge täna keegi sakslasi korrale kutsuda.

Anonüümne ütles ...

Need tiibraketid tuleks lasta mitte Eesti vaid NATO suuruselt teise armeega Türgi suunas.Tuumalaenguga mängimiseks on Venemaal üks väheräägitud aga tõsine probleem.See on kliima. Kõik sademed, mis Venemaale langevad, on pärit atlandilt.Kõikide tuumalaengute ja reaktorite radioaktiivne saast,mis Euroopas tekib, jõuab meie laiuskraadidel valitsevate läänetuulte mõjul Venemaale.Tuumasõja korral, isegi kui Venemaa selle võidaks, muutub tema territoorium sadadeks aastateks elamiskõlbmatuks.Ei midagi süüa, ei midagi juua.

Inno ütles ...

Kui kõik sademed Atlandilt tulevad, kuidas see Tsernobõli tuhk siis Eestis, Soomes ja Rootsis maha sadas?

Anonüümne ütles ...

Ega ta kõik siia ei sadanud ja sellega see saast otsa ei saanud. Tollane NSVL ei tormanud avaldama kui palju Leningradis ja ülejäänud NSVL territooriumil saasta alla sadas.Isegi katastroofist kuulsime alles siis kui Läänes kisa tehti. Atlandilt tulevad tsüklonid , millede läbimõõt on tuhandeid kilomeetreid, liiguvad ikka läänest itta.Nii, nagu India ookeani mussoonid idast läände.

Margus Kiis ütles ...

Millegipärast on Inno ja Trump ära unustanud, et idiootlikud sõjad algatas G W Bush, kõigi konsrvatiivide suur iidol, issand ja jumal. Ah et enam ei ole või? Või pole kunagi olnudki? Ma vaatasin ja, et Martin Helme on kõik oma kunagised Bushi ülistavad kirjutised Terve Mõistuse Sündikaadist ära koristanud. Kaval mees. Ka USA vabariiklased teevad püüdlikult nägu, nagu poleks mingit G W Busi knagi olnudki.