neljapäev, 15. september 2016

Intelligentne inimene on laisk

Ma olen juba varem täheldanud, et ahvid pole inimeste seast kuhugi kadunud - need on inimese välimusega olendid, kes kogu aeg ringi sählavad. Kel on kogu aeg kuhugi kiire ja kelle tegevus meenutab vägagi ahvide tegevust metsas, kus samuti käib pidevalt vilgas tegutsemine.

Mida intelligentsem on inimene, seda laisem ta on. Kas olete näinud mõnda hullunult kiirustavat teadlast või kirjanikku? Ma mõtlen rahuajal. Ma olen püüdnud utsitada Irjat midagi kiiresti tegema, aga sellest ei tule midagi välja. Tulemus on null. Mark Zuckerberg, kellest palju räägitakse, oli kooliajal laisk nohik, pealegi halva mäluga, kel nimed meeles ei püsinud, kes ei viitsinud eriti oma koolikaaslastega suhelda ja mõtles selleks otstarbeks välja eraldi interneti lehekülje. Nüüd kasutab seda laisa inimese tööriista kogu maailm.

See on umbes nagu jalgratta leiutamine. Kui poleks olnud üht paadunud laiskvorsti, kes ei viitsinud eriti kõndida, veel vähem joosta, siis jookseksid kõik inimese välimusega olendid siiamaani metsas ringi, nagu ahvid. Ahve ei saa laiskuses süüdistada, nad peavad tegema 24/7 tööd, et elus püsida.

Nüüd kindlasti paljud kohvikulised ütlevad selle peale, et ma propageerin laiskust, kuna olen ise laisk. Ei, ärge saage must valesti aru. Aga ma arvan, et on inimesi, kes on loodud olema laisad, nagu Inno ja Irja, ning on inimesi, kes on loodud päevast päeva ringi sählama, umbes nagu ahvid metsas. Loodus on lihtsalt niimoodi asjad seadnud. Ja tegelikult on arenguks mõlemaid vaja, nii laisku, kes uusi asju välja mõtlevad, kui sählajaid, kes neid asju kasutama hakkavad.

P.S. Selles olen ma ka veendunud, et intelligentne inimene peab vahetevahel tegema tööd, kasvõi selleks, et mitte kaotada kontakti nendega, kes tema välja mõeldud asju kasutavad.

P.P.S. Samuti on kasulik laiskadel inimestel vähemalt teha nägu, et nad tööd teevad protestantliku eetikakultuuriga maades, kus on laisku inimesi nimetatud vahetevahel prussakateks ja neid ahjugi aetud.