kolmapäev, 26. september 2018

Kes keda konflikti korral Eestis kaitseb?


Soome juhid rõhutavad igal võimalikul juhul võrdsust ja koos tegutsemist. Võrdsust peetakse Soome edu pandiks.

Eestis prognoositi paarkümmend aastat tagasi, et Soome ei jõua oma võrdsuse ja sotsiaalse turumajandusega kuhugi ja Eesti läheb Soomest paarikümne aastaga mööda. Täna on seis selline, et Soome on Eestist kaugele ette ära läinud ja Eesti sörgib teistel sabas. Soome sotsiaalset majandusmudelit tuuakse üle maailma kõigile eeskujuks.

Soome sotsiaalsele majandusmudelile pani aluse raske sõda: algul Talve-, siis Jätkusõda. Sõjas olid kõik võrdsed, kõik võitlesid ühisel rindel, ja NB! erinevalt venelastest ei jätnud soomlased kedagi maha. See on sisse raiutud Soome tänasesse elukorraldusse: mitte kedagi ei jäeta maha. Isegi puuetega inimesi ja paadialuseid veetakse kaasa, neid, kes Eestis on jätud täiesti kaitse ja hooleta, lageda taeva alla. Ja mis kõige kummalisem, soomlased on isegi nii eestlastest edukamad, kui nad seda koormat endaga kaasas kannavad. Miks? Sest väikeriigi elu ongi üks lõpmata rinne, kus tuleb pidevalt haavatuid ja langenuid endaga kaasas kanda. Rinne on tugev, kui ta on ühtne. Ühtsust tagada ilma haavatute ja lengetute eest hoolitsemiseta ei saa. Seepärast ongi väikeriigi jaoks iga viimne kui üks oluline. 

Venemaa, ja Vene väike ideloogiline satelliit Eesti on vastupidine näide: eliit vehib ees minema ja terve maa on laipu täis. Kuskil on rinne, räägitakse võitudest, aga rahvas ja riik tervikuna on kaoses. Venemaa kaotas Soome vastu Talvesõjas hinnanguliselt 2 miljonit meest, täpsed numbrid salastati igaveseks. Eesti kaotab samuti Venemaa-sarnast poliitikat ajades iga päev inimesi. Eesti on rinne, kus juhtkonnale on loodud ülimugavad tingimused, nad vaatavad telekat, joovad ja prassivad, samas kui sõdurid on ilma moonata, lageda taeva all ja nälgivad.

Kuidas, ma küsin, kuidas Eesti reaalses konfliktiolukorras nõnda üldse end kaitseb? Eestil pole välja panna suurt hulka eliitüksusi nagu Venemaal. Eestis on iga võitleja oluline. Kas rindele saadetakse need nälgivad ja vaevatud inimesed, Kodutunde saate „kliendid”? Kes esimese lahingu peale nõrkedes kokku kukuvad. Ja mis siis edasi? Teleka taga istuvad tegelased loodavad, et teised tulevad appi, ameeriklased ja soomlased. Aga kui ei tule? Mis siis, kui juhtub nagu juhtus Soomega Talvesõja ajal, kus appi ei tulnud mitme kuu jooksul keegi ja lähim naaber lööb noa selga? Nagu käitus Soomega Eesti, kui Päts Staliniga diili tegi. Mis siis saab?

Eesti-sugune väikeriik ei saa endale lubada väikest ülijõukat eliiti ja suurt karja nälginuid, sest kõik on olulised. Muidu ei kaitse reaalse konflikti korral Eesti keegi. Muidu ei jõua Eesti kuhugi. Isegi kui tahtmine on, seda lihtsalt ei suudeta.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Inno, ühes aspektis su võrdlus Venemaaga ei päde. Venelane ei jäta kunagi teist hätta, selles mõttes seal tegelikult ei ole "maa laipu täis" vaid nad lihtsalt elavad nagu nad elavad. Eestlased on aga enamasti justkui raisakotkad: niikui mõni siruli on, siis nokivad kohe surnuks. Sa näed seda Eestis tegelikult iga päev.