kolmapäev, 19. september 2018

Nüüd on siis selge, miks Eesti e-residentsuse asi ei edene ja miks on üldse Eesti edasine areng probleemne

Danske Banki uurimisraportist tuleb välja, et Eesti on maailma rahapesu pesa, mille kaudu liigutati ligi 200 miljardit eurot hämara taustaga raha.

Eesti on nii suure pasa sees, et e-residentsus tuleb ilmselt mõneks ajaks üldse maha matta. See näitab, et kui riik ise on kõige kõrgemal tasemel läbi ja lõhki korrumpeerunud, ei anna midagi ette võtta ka majanduses. Või üldse riigi arengus.

Eesti finantsinspektsioon, mis on Eesti Panga ja valitsuse alluvuses, valitsusasutus, lasi läbi maailma suurima rahapesu ja seda aastate jooksul. See ei saanud olla võimalik ilma valitsuse teadmata. Ehk siis Eesti valitsus teenis raha Putini ja FSB-ga seotud raha pööritamise pealt. Kõlab nagu 1939. aasta ja Pätsi-Laidoneri Harju panga-afäär venelastega, mis? Nimed on vahetunud, aga skeem on sama.

Pole ime, et pangad ei taha Eestis e-residentidele arveid avada ja üldse on e-residentsus omadega pekkis. Pole ime, sest ükski endast lugu pidav majandustegelane ei taha end praegu Eestiga siduda. Sest Eesti on maailma rahapesu keskus. Räpane koht.

Oi-jah. Ei ole lihtsalt sõnu.

Tõesti on hea, kui USA alustab uurimist ja selgitab välja süüdlased ning loodetavasti neid ka karistatakse. Viimased 10 aastat on lihtsalt nö tuima pandud, seda kõige kõrgemal riiklikul tasemel.

Tegelikult peaks lisaks Danske Banki juhile tagasi asuma ka Eesti Panga juhid: nii president kui nõukogu esimees, samuti finantsinspektsiooni juht.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Laar ei saa tagasi astuda - tal on raamatud alles pooleli.