reede, 2. november 2018

Uskumatu, aga tõsi: American Dream on tõenäolisem Taanis kui USA-s


Ameerika puhul räägitakse küll nn American Dreamist, lehepoisist miljonäriks, põhjast tippu jõudmisest, aga tegelikkuses on Ameerika viimane koht, kus seda unistust täita.

Kõige tõenäolisem on Ameerika unistus täita Taanis, Soomes või Rootsis, kus valitseb suurem võrdsus, selgub juuresolevast World Economic Forumi ülevaatest. Sotsiaalne mobiilsus on suurem seal, kus valitseb suurem võrdsus.

Eestis on selles osas samuti veidi nö mööda pannud. Eesti võttis eeskuju USA-st ja Eestis valitseb samuti väga suur ebavõrdsus, aga sellega on vähenenud võimalused põhjast tippu jõuda. Paradoksaalsel kombel oli see võimalus nõuka ajal, kus Kersti Kaljulaidi sugune vaesest perest tüdruk sai parima hariduse ja tänu sellele tõusnud tippu.

Eesti häda NLiidus polnud inimestele loodud võrdsed võimalused, nagu ekslikult arvatakse ja arvab president Kersti Kaljulaid, vaid vaba turumajanduse puudumine. Soome on ses mõttes nagu Nõukogude Eesti, ainult et vaba turu võimalustega. Ja lubatud on eraomandus, mida NLiidus samuti polnud.

Ja NB! Soome on jätkuvalt Eestist edukam! Kuigi veel 15 aastat tagasi prognoositi Soomele kadu ja Eestile edu. Eesti aga stagneerub oma ameerikaliku poliitikaga üha enam. Ja Eesti hea start oli 1990ndate algul võimalik seetõttu, et nõuka ajal olid inimestele loodud võrdsed võimalused. See andis tohutu eelise, mis tänaseks hakkab ära kustuma. Tänased Kersti Kaljulaidid hulguvad ringi kusagil Lasnamäe tühermaal, nagu ajalehtedest võib lugeda.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hah. American Dream on igivana muistend, pärit 19.sajandi lõpust ja ehk ka 20.sajandi algusest. Tänapäeva USAs on turud ammuilma jagatud ja tõenäosus, et mõnest ajaleheposisit "miljonär" saab, on seal kaduvväike.
Pealegi pole miljon taala enam ammu mitte kuidagi võrreldav 19./20.sajandivahetuse või isegi sõjaeelse dollariga.
Aga kõige rohkem self-maderahamehi tekib tänapäeval hoopis Hiinas.

Anonüümne ütles ...

Kui NSV Liit koosnes valest ja osalt tõest, siis EV koosneb selles
mõttes poolvaledest ja pooltõest. Näide Kersti Kaljulaiust on hästi tabav. Ta oleks võinud möönda, et hariduse siiski sai sealt ja midagi poleks olnud katki ega kokku kukkunud. Ta lihtsalt ei julgenud. PRESIDENT oleks pidanud sellest olukorrast briljantselt välja tulema, mis poleks eriti raske olnudki.
Selle asemel pläma.

Anonüümne ütles ...

Reklaamid maha!
Reklaamid maha!