teisipäev, 31. detsember 2013

Miks ma armastan Apple'it

Väljavõte kahvel.ee veebist.

Kahvel.ee on refereerinud IT-asjatundjaks tituleeritud Vootele Voiti arvamus Apple'i seadmete kohta, kus Voit väidab, et talle ei meeldi pärast 6-aastast kasutusaega enam Apple, kuna ilma tarkvara uuendamata (mida pakutakse tasuta) ei saa enam mussi ega filme (mida pakutakse samuti tasuta).

No mida juttu! -mõtlesin selle peale.

Ma ise tunnistan ausalt, et kasutan Apple'i asju, kuna tegemist on ainsa mulle teadaoleva töötava operatsioonisüsteemiga planeedil Maa. Olen Apple'i asju kasutanud viimased 7 aastat ja ei kahetse. Võrreldes Windowsiga, mis jooksis kokku keskmiselt korra päevas on Mac nagu öö ja päev. Apple'i arvuti on jooksnud kinni vast paar korda aastas, sedagi alles viimasel ajal, aga isegi siis pole midagi olulist kaduma läinud. Ma teen kirjatööd ja on äraütlemata kahju, kui sinu poole päeva töö ühe hetkega ära kaob, mida Windowsiga ikka aeg-ajalt juhtus, aga Maciga mitte kunagi. Seetõttu olen ma nõus Apple'i seadmete eest välja käima isegi kahe või kolmekordse hinna kui vaja peaks olema. Aga õnneks pole, Apple'i seadmed on ainult veidi kallimad kui Windowsi analoogid. Apple'i suur eelis on kiirus ja töökindlus. Windows'il on küll lisadena valikus rohkem kõiksugu nn vilesid, aga tavakasutajal pole neid vaja. Windows on rohkem nö iluasi, Apple aga töövahend. Töövahendi eest pole kahju raha välja käia.

Mis aga Vootele Voiti arvamusse puutub, siis ei saa ma sellest aru. Varem, kui Windowsi kasutasin, tekitas meelehärmi, et kõik tarkvarauuendused olid tasulised ja päris kallid. Teiseks tuli tarkvara uuendades vahetada välja riistvara. Apple'i puhul tulevad tarkvarauuendused tasuta ja ka suur osa tarkvara on tasuta. Ning mis peamine, uus tarkvara töötab laitmatult isegi 2-3 aastat vana seadme peal. Nüüd aga, nagu selgub, on osa Apple'i kasutajaist muutunud nii ära hellitatuks, et kirtsutavad nina tasuta tarkvarauuenduste peale ning on pahased kui kingitusi ei tehta neile, kes vana tarkvara edasi kasutavad. Ma ütleks, tehnoloogiaturu iseloomu arvestades, et see on puhas ära hellitaud lapse lalin. Kas aga saab sellist lalinat nimetada IT-asjarundja arvamuseks? Lisaks öeldakse, et kingitud hobuse suhu pole ilus vaadata.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Äpple on kas võhikust tavakasutajale või heli&filmitöötlejale. Paljud spetsiifilised programmid ei tööta.Kui osata saab windoosas kõike teha ja pole vaja antiviirust mis alati takistab/blokeerib. Kui läheb midagi "kaduma" on kasutaja mitte systemi süü,isegi arvuti varguse korral ei tohi midagi vajalikku kaduma minna! Selle jaoks on olemas programmid mis teevad sulle systemi pildi....CD sisse ja tunnikese pärast on jälle kõik OK.Aga andmete turvaline hoidmine on omaette teema.
Firmad on harjunud,et kutsutakse "IT mees" kes peab imesid korda saatma. Võõras IT mees,olles kui tahes tark ei saa alati sotti,sest ta ei tea sinu spetsiifikat. Kui aga ise jagad asja siis on asi korras. Kokkuvõtteks: tuleb asju süviti osata,nii riist- kui tarkvara poolelt ja siis pole ootamatuid probleeme. Kui on probleemid on nad enda tekitatud ja tead ka mida ettevõtta!

Anonüümne ütles ...

Kui Sul windoosa ikka pidevalt kokku jooksis, siis ei saa see enam olla windoosa viga. Viga on ikka klaveri ja tooli vahel.
Ma olen töötanud nii maci kui windoosaga (mõlemis graafikuna). Jah, 15aasta eest oli mac tugevam ja parem. Praegu enam ei ole. Ühel ühed vead ja teisel teised. Täna lööb mac windoosat veel helitöötluses. Kuigi ma ise teemat ei valda on mul paar tuttavat proffi-helidisainerit ning tõesti: macist tulnud heli on parem.
Aga tavakasutaja kes sehkendab oma worldpressi-exeli-gimpi-worldi maailmas? Usun, et windoosa on nõtkem ja kasutajasõbralikum.

Anonüümne ütles ...

Mina töötan windoosas 15 aastat ja pole kokku jooksnud rohkem kui paar korda üldse kokku ja siis oli ka kõvaketta viga, kaduma pole kunagi midagi läinud.
Ei maksa siin kõvatada ja poosetada oma mac-iga.
Mõttetult kallis on apple värk. Selle raha eest mis mac-i soetamiseks kulutada saab oma PC-le väliseid kõvakettaid soetada miljoniks aastaks.

Anonüümne ütles ...

Igavene sõnasõda, kumb on parem, kas Canon või Nikon ei vii lõppkokkuvõttes mitte kuskile. Meeste jaoks on paremad meesteriided ja naiste jaoks naisteriided. Need üksikud friikidest mehed või naised kes kiidavad vastassoo riiete suuremat mugavust enda seljas võib rahumeeli tähelepanuta jätta.

Inno ütles ...

Pigem käib vaidlus teemal, kumb on parem, kas Moskvitš või Audi? Mingil seletamatul kombel kasutab valdav enamus Maa elanikkonnast Mokvitše, käed õlised, ninad tatised, ja kiidavad, kui hea see on.

Anonüümne ütles ...

Moskvitš või Audi võrdlus on siiski natuke ulmeliselt ülepaisutatud. Võrrelda omavahel ühte nõukaaja autot, mida esiteks enam ei toodeta ja mis oma tehnilise lahenduse poolest on jäänud sügavale 70ndatesse (mitte lääne 70ndad) tänapäeva ühe tipptoote Audiga pole kohane. Ma saan aru et siin möllab emotsioon ja Tähismaad on lihtsalt Apple usku (ja kogu see Windows vs Apple on tegelikult üsnagi usuküsimus). Kui tahame automaailmast näiteid tuua siis võrrelge pigem Volvot ja Mercedest või BMWd ja Cadillaci näiteks või siis VW-d ja Nissanit. Tegelikult on Canoni ja Nikoni võrdlus päris asjakohane, sest kui sellesse süveneda, siis kuuleb täpselt samasuguseid tulihingelisi kaitsekõnesid näiteks Nikoni kasuks samas aga tundub arusaamatu, miks mõned proffid on sellest hoolimata Canonile üle kolinud. See on ehtne ususõda, ei muud. Kui tahetakse midagi võrrelda siis tuleks osata võtta natuke neutraalsem seisukoht, sest ka jalgpallis ei saa kohtunik olla kuidagi moodi ühe meeskonna liige.

Inno ütles ...

Windows ju ei tööta, olen seda omal nahal kogenud, mis see usk siia puutub? Windows on poolik ja vigane, väga ebaõnnestunud Mac OS koopia juba algusest peale, miks seda juba ometi tunnistada ei taheta? Selle eest raha küsida on suisa häbematus. Windowsi kasutajatele tuleks peale maksta piinade eest, mis selle kasutamisega kaasnevad.

Anonüümne ütles ...

windos ei ole koopia algusest peale, sest mac istus algul lahenduste otsas nagu koer heintel. Ise ei viitsi tegeleda ja teistele ei näita. Vead ja ründed windoosale toob kaasa windoosa lai levik. Windoosal on ebaõnnestumisi hulganisti, aga kogu aeg toimub areng. Mac on nagu Võru murre, armas küll aga peatselt tuleb hakata sõnu teistest keeltest juurde kopima, sest areng läheb eest ära.
Kuid tõesti - ka kõige maniakaalsem viiruse-meister ei viitsi tegeleda sellise süsteemiga, millel on nii umbes 10 prossa kasutajaid kogu op-süsteemide kasutajate koguhulgast.