neljapäev, 13. märts 2014

Reformi vangerdusi ei saa võrrelda Putini Venemaaga

Reformi vangerdusi on võrreldud Vene juhtide käitumisega, aga need kaks asja pole üks ja seesama. Reformi juhivahetust ei saa võrrelda Vene kogemusega, kus Putin vahetas end vahepeal presidendi kohal Medvedjevi vastu välja. Miks?

Sest esiteks oli Putjal rahva toetus, Reformil seda enam pole. Teiseks pidi Putin ametist lahkuma, kuna ta ei saanud seaduse järgi enam jätkata. Ansipil ei keela keegi jätkamist, ta lihtsalt põgeneb vastutuse eest, sest tema erakonna toetus kukub tema juhtimisel kivina ja seetõttu on erakond sundviskes: kas kaduda üldse areenilt või teha mingi muutus.

Olgu vahemärkusena öeldud, et Putin on diktaator, aga ta veab välja, sest tal on rahva toetus. Ansip mängis Eestis samuti diktaatorit, aga tal pole enam rahva toetust ja erinevalt Putinist ei saa Ansip oma maine päästmiseks ja võimu kindlustamiseks korraldada edukat sõjakäiku mõne naaberriigi vastu. See poleks Euroopa Liidus lihtsalt võimalik.

Sundviskes olek on põhjus, miks Reform ei saa jätkata IRLiga- väiksest vennast on saanud aastatega suurem vend, kes Reformi varjutab ja asju ette dikteerib. Selliselt jätkates veavad Reform ja IRL end koos päris põhja. Läbirääkimised sotsidega näitavad, et Reform ei taha veel areenilt kaduda. Kuigi võiks. Sest sellest erakonnast pole peale Meikari ja Ojulandi väljaviskamist enam suurt midagi järgi jäänud- ärksamad liikmed põgenevad juba nagu rotid uppuvalt laevalt.

Praegune sundviskes olek on põhjus, miks Reform kardab erakorralisi valimisi nagu tuld. Erakond on praegu üle aastate kõige kehvemas seisus. Liit sotsidega aitaks reitingut järgmise aasta valimiste ajaks veidigi parandada.

Tõsi on muidugi ka see, et kui Reform valitsusest päris kõrvale jääb, siis uppub ta veel kiiremini. Sama juhtub IRLiga ja see on põhjus, miks IRL oma partnerist ja võimust nii kramplikult kinni hoiab. Selle võimu nimel polnud palju oma pikaajalise partneri peaministrikandidaadi Siim Kallase mutta tampimine, kasutades selleks paarikümne aasta taguseid salajasi pabereid, mida pole säilinud isegi Eesti Panga arhiivis, aga mis on ilmselt säilinud IRLi uue ninamehe ja endise Eesti julgeolekujuhi Eerik-Niiles Krossi isiklikus arhiivis. Ju ta oskas õigel ajal vajalikest paberitest koopiad teha, aga erinevalt Herman Simmist mõistis need "õigele" poolele maha müüa.

Reformi uus kandidaat, Taavi Rõivas on selline ilus lakutud poiss, kelle kohta isand Krossil tenäoliselt arhiivis pabereid pole. Sestap sobib ta praegusel juhul hädaga Reformi kandidaadiks peaministri kohale. Rõivasel on ainult üks suur puudus: tal on rahva hulgas veel väiksem toetus kui Ansipil ja tema tulek tähendab Reformile veel kiiremat lõppu. Mis ilmselt oleks jumalale meelepärane tegu.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

miks saksa parlamendis saadikud räägivad Ukraina fašistidest võimus?
http://youtu.be/ezEjykTJjVk

inglise keeles http://pastebin.com/0h2ybPvN

Inno & Irja Blog has full support to Ukrainian people, new government and freedom?

Tere talv?

Anonüümne ütles ...

Pane Inno, tähele: Re võidab tulevased parlamendivalimised.
Nii kummaline kui see ka ei tunduks.
Sest on e valimised ja neid on võimalik manipuleerida. Mõistagi-usutavuse piires.
Mingid 20%-lised kõikumised ei oleks usutavad aga nüüd peale uut koalitsiooni hakkavad reitingud tasapisi paranema ning valimistel võib toetus RE-le rahulikult hüpata 23% pealt 30 ni.Patsiga poiste abiga muidugimõista.
Ühte asja tasuks veel tähele panna: see Rõivaposs , jutu ja maailmavaate järgi tõeline inimene," punaste põskedega kiskja" sai viimastesl valimistel 6700 häält. Mida ta teinud on Eesti jaoks, et sai isikumandaadi? Sama Kaja Kallasega. On see mingitki moodi usutav?
Ansip poetas siin ühe remargi ükspäe: Rõivas olla e valimiste põhiline "isa". See seletaks ehk nii mõndagi. Eksole.