reede, 14. märts 2014

Üks väga asjalik arvamus taas Postimehes, mis võtab kokku praeguse olukorra olemuse

Väljavõte Postimehe veebist.

Seekord ühenduse Parem Eesti juhi Mario Laasi sulest.

Tõepoolest, vaesust ei anna ümber jagada ja seeläbi rikkaks saada. Raha teatavasti puu otsas ei kasva. Kogu poliitjanti kõrvalt vaadates jääb mulje, et Eesti on leidnud kusagilt rahapaja. Mida ta kahtlemata pole. Kõigepealt tuleb Eestil ja selle juhtidel ausalt tunnistada, et Eesti on VÄGA VAENE riik. VÄGA VAENE. Sellises olukorras on esmane hakata rikkust kasvatama, mitte olematut raha ümber jagama.

Kogu ühiskond tuleb mobiliseerida rikkuse kasvatamisele, muidu ei tule rikkust ja pole midagi, mida ümber jagada.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma hästi ei nõustuks kogu arvamuse filosoofiaga.Ühest küljest muidugi õigus, et parun Münchhauseni kombel-ennast juustest sikutades ei ole võimalik end soost välja tirida aga nagu ütles juba tark Archimedes: andke mulle toetuspunkt, ja ma tõstan Maakera üles.
Kaherattaveolised autod ei ole igas olukorras nii efektiivsed kui neljarattaveolised, paljudel autode on veojõukontroll , sujuv edasiliikumine tagatakse veojõu suunamisega sinna kus see on otstarbekas.
Ümberjaotuse õigustus
(riik ja omavalitsused e. avalik sektor selleks põhiliselt ellu kutsutud ongi)ja sisu on see, et suunatakse ressursse ümber mitte üksnes valdkonniti-vaid ka elanikkonna kihte ja üksikindiviide arvestades, et tagada ühsikondlik kapital-koostöövõime ja sidusus. Edasiliikumine on pärsitud kui jäetakse saatuse hooleks nõrgimad. Ühiskond laguneb koost ja hävib kui selles ei ole solidaarsuse mõõdet.Ühiskond on just nii tugev kui tema nõrgimad lülid.
Ümberjagamisel ole oluline mitte see kui suur või väike on ümber jagatava absoluutväärtus vaid
kui suur on see suhteliselt e. siis solidaarsusmõõde.
Hea näide on perekond: ollaks solidaarsed ka kõige vaesemas peres.
Seetõttu on solidaarsusele rõhumine tugev signaal ja sealt saab minna edasi.
Kui on koosmeel siis saab võtta ette ka absoluutset rikkust dsuurendavaid asju. Suuri asju saab ellu viia siis kui on laiapõhjaline ühiskondlik toetus.

Inno ütles ...

Kõik on tõsi, aga enne peab tunnistama, et oleme väga vaesed. ja sellelt pinnalt edasi liikuma. Loomulikult tuleb ka vaeses peres vanade ja väetite eest hoolitseda, see on elementaarne, aga ei saa endale lubada priiskamist, luksust ja toretsemist. Ei saa võtta sms-laenu. Tuleb elada väga säästlikult, iga kulutust põhjalikult kaaludes.

Anonüümne ütles ...

Siin manitseb säästlikkusele mees, kes mõned aastad tagasi oma blogis kekutas äriklassis Ameerikasse reisimese, viietärnihotellides elamise, Moeti joomise jms. Kuhu siis ikakgi panite oma pärandusmiljonid, majamüügiraha jm, et nüüd peate väikelinna üürikorteris elama, Säästukas ostlema,sugulaste poolt Soome tasuta toiduabist saadud kakukesi kiitma ja iga kulutust põhjalikult kaaluma? Halvad investeeringud?
Ja takkapihta - nentides, et "oleme vaesed" - nõudma, et igale erivajadustega inimesele Eestis oleks tagatud kõik, mida ta ise või ta lähedased vähegi suudavad soovida...

Anonüümne ütles ...

Olen nõus, et me priiskame.
Meie valitsejad tolereerivad priiskamist muutes maksusüsteemi üha
regresseeruvamaks suurendades universaalseid tarbimismakse ja vähendades suhteliselt lamedalt progresseruva tulumaksu määra.
See on jaburus kuubis. See suurendab varandusliku ebavõrdsust veelgi.
Tarbimismakse tuleks suurendada küll aga diferentseeritult.

Ma olen nõus J.Mõisaga, et meil peaks olema luksustarbimine ja jõudeelu rängemalt maksustatud samuti peaks kehtestatama senisest tunduvalt progresseeruvama tulumaksu jne.
Tulumaksu makstakse ju siis kui tulu on teenitud, samas kui tootmissisendid (n.ö. tarbimine -peaks olema võimalikult vähe maksustatud) Meil tehakse kõik täpselt vastupidi.Maksustades ressurssi. Idiootsus kuubis.See töötab üksnes turukonkurentsi lahjendavalt ja monopole kinnistavalt.
Eriti idiootlik on olnud IRL-i
loosung poliitikutele riigijuhtidele: maksudega ei mängita.
See kõlab umbes sama targalt kui nt. öelda ärimeestele: turgudel ei kaubelda.

Inno ütles ...

21:37 anonüümsele: no eks meie peame ajaga kaasas käima ;)

Inno ütles ...

See "maksudega ei mängita" on puhas demagoogia, makse on tõstetud isegi üleöö ja nii et vähe pole. Eesti probleemiks on saanud liiga kõrged maksud, aga kuivõrd rahvas voolab välja, siis tuleb riigiaparaadi ülalpidamiseks makse kergitada. Varem sai sellist olukorda laenudega tasandada, aga ärast PIGSi kriisi riikidele laenu kergekäeliselt ka enam ei anta. Ilvest tsiteerides, ei tea ma, kuidas Eesti nii edasi läheb.