reede, 18. aprill 2014

Kas Jeesus ikka tõusis üles?

Jeesuse väidetav haud Indias, väljavõte ibitimes.com veebist.

Kristlik maailm tähistab sel pühapäeval oma lunastaja, Jeesus Kristuse üles tõusmise päeva, see on siis 2014-33=1981 aastat tagasi. Legendi järgi oli Jeesus ristil hinge heitnud, misjärel viidi tema surnukeha mäe jalamil asuvasse koopasse, kust surnukeha hiljem ei leitud. Sellest tuleneb teooria, et Jeesuse keha tõusis salapärasel kombel taevasse, pilve peale, kus elab taevane isa.

Tahtmata kuidagi kahtluse alla seada vana testamenti, mis räägib maailma loomisest ja mis sarnaneb juutide pühakirjaga Toora, on Jeesuse Kristuse elu käsitletud põhiliselt nn uues testamendis, mis on kirja pandud nelja Kristuse jüngri poolt. Kus siis on kirjeldatud taevasse minekut. Küsimusi tekitab ainult asjaolu, et kui Jeesuse puhul läks taevasse nii hing kui keha, siis tema järglaste puhul peetakse normaalseks ainult hinge minemist taevasse. Olgu öeldud, et juudid ei usu siiamaani mingit Jeesuse nn ülestõusmist, mille eest on juute hiljem korduvalt peetud uskumatuteks ja neid taga kiusatud. On tõenäoline, et Jeesus küll tõusis üles, aga mitte taevasse, vaid jalgadele.

Mis siis sai Jeesusest? India allikad väidavad, et ta naasis pärast oma ristilöömist tagasi Indiasse, kus ta oli varem käinud. India perioodi peetakse Jeesuse elus nn kadunud aastateks vanuses 13-30, millest uus testament vaikib. Just sel perioodil olevat Jeesus omandanud oma vägivalla-vastase meelsuse.

Indiasse naasmine on üpris tõenäoline, sest paar tuhat aastat tagasi ei olnud inimesed veel võimelised korralikult surma diagnoosima, mistõttu maeti sageli lihtsalt teadvuse kaotanud või koomasse sattunud elusaid inimesi. Jeesus oli arvatavalt ristilt maha võetuna lihtsalt jõuetu, aga kosus ja on tõenäoline, et rändas hiljem mujale. Ta olevat olnud isegi abielus ja tal olid lapsed ning ta suri ligikaudu 80 aastaselt Kašmiiri mäestikus, mida kutsutaksegi taevaks maa peal. Kašmiiris on siiani inimesi, kes peavad end Iisraeli hõimude järeltulijateks, nende juures võis Jeesus leida pelgupaiga.

Rooma võimudel oli kasulik aga kuulutada Jeesus surnuks, kuna sellega loodeti temasse uskuvaid rahvamasse vaigistada. Nagu me ajaloost teame, ei õnnestunud see siiski kuigi hästi.

Jeesuse elust Indias on valminud 2008. aastal film Jesus in India. Filmis on huvitav info selle kohta, et Jeesuse ema Maarja haud asub Pakistanis.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuidas nüüd alustada? Kui mingi asi üle 2000 aasta arenenud, siis ilmselt on arenenud ka seda kummutavad ja väänavad asjad. Miks kopti kirikusse siiani nii suure lugupidamiega suhtutakse? Miks Iisrael püüab Etioopiga suhteid hoida, olenemata, milline on seal võim? Miks Etioopia kiriku väitele, et just nende käes on Salomoni tarkuselaegas ei vaidle vastu teised kirikud (ka Rooma)? Miks Pent Nurmekund oli nii austatud rahvusvaheliselt, kuigi tema ainus eripärane oskus oli tõlkida vana-etioopia keelest?
Miks püütakse väita, et Jeesusel oli naine-laped jne aga ei püüta kummutada tema olemasolu? Ei püüta ka kummutada tema ristisurma ega aastat, mil see toimus.

Anonüümne ütles ...

Eks iga maa püüab ajalugu tõlgendada enese huvides. Eile demoti just NatGeo dokfilmi, mis pidas kõige tõenäolisemaks, et Jeesus viibis "pimedal" perioodil Inglismaal. Juudamaal oli sel ajal tihedad sidemed just Brittidega.
Jeesusele seostamine nn inimese omadustega on vana teema, mis ei selgita lugematuid imetegusid ja ei kannata kriitikat!