esmaspäev, 12. mai 2014

Guardian: Eesti e-valimiste süsteem ei kõlba ulatusliku turvariski tõttu Euroopas kasutamiseks

Väljavõte Guardiani veebist.

Nagu kirjutab Briti mõjukas väljaanne Guardian, viitega sõltumatute asjatundjate analüüsile, ei sobi Eestis kasutatav e-valimiste süsteem ulatuslike turvariskide tõttu mujal Euroopas kasutamiseks.

Asjatundjate hinnangul on Eesti e-valimiste süsteemi lihtne häkkida ja rünnakutega valimistulemusi mõjutada. Kokkuvõttes ei tasu e-valimistest saadav tulu ära sellega kaasnevat riski, leiavad asjatundjad. Vead tulid ilmsiks möödunud aasta sügisel toimunud kohalike valimiste ajal, mida asjatundjad jälgisid. Vigadest anti teada Eesti valitsusele, aga käesoleva nädala alguseks polnud saabunud mingit vastust.

Nii et küsimus laiale ringile: kas Eesti e-valimised on turvalised? Kui e-valimiste süsteemi ei kõlba kasutada mujal Euroopas, siis miks kõlbab see Eestis? Kas Eesti e-valimis on varem häkitud? Miks on hävitatud e-valimiste arhiiviandmed, kas selleks et häkkimiste jälgi peita? Miks Eesti e-valimiste süsteemi pole varem sarnaselt rahvusvaheliselt auditeeritud? Miks Eesti valitsus pole e-valimiste turvalisuse analüüsi teinud asjatundjatele vastanud? Need tõsised küsimused hakkavad tõenäoliselt Eesti valijaid üsna varsti päris tõsiselt huvitama.

Asjatundjad tegid videod näidetega, kuidas on võimalik valimistulemusi mõjutada:



4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Pole küll IT asjatundja,kuid masinat on võimalik alati ära petta.Seda videot peaks kõigile näitama,kes siia selle e-valimise juurutasid.Selles on neile puust ja punaselt kõik ära näidatud!

Anonüümne ütles ...

Just kaabakate kiuste osalen e-hääletusel!

Anonüümne ütles ...

Turvariskidest hullem on see, et e-hääletused on lihtsalt põhiseadusevastased. Põhiseadus ütleb, et valimised peavad olema üldised, ühetaolised ja salajased.

Valimisjaoskonnas garanteeritakse salajasus sellega, et häält saab anda vaid eraldatud kabiinis ja kahte inimest korraga sinna ei lubata, röökimata kümnest. E-hääletusel saab aga kasvõi kogu töökollektiiv hääletada ühes direktori kabinetis sekretäri arvutist "nii nagu vaja", keegi ei kontrolli salajasust ega julge ka protestida, sest ega tööandjale naljalt vastu ei julgeta hakata.

Jaoskonnas on valimised ühetaolised, sest igaühel on vaid üks hääl ja teiste kodanike eest hääletada ( nagu Brezhnevi ajal tehti ) ei tohi enam .Nüüd võib iga parteibroiler võtta oma vanaema-vanaisa, (kes võib-olla üldse valida ei tahtnudki !), ID kaardid ja hääletada nende eest " nii nagu vaja", keegi ei saa seda kontrollida.Hooldekodu juhataja saab võtta oma seniilsete hooleauste kaardid, kes ei mäleta enam oma nimegi ja hääletada nende eest samamoodi nagu vanurite eest ajatakse korda pangaasjad, juriidilised tehingud jms. Jällegi, keegi ei kontrolli, kas e-hääle annab ikka dokumendi omanik ise või keegi teine.
See on brezhnevistlik potjomkini küla ja sigadus aga mitte demokraatia !

Ühetaolisuse printsiipi rikub ka see, et e-häält saab korduvalt muuta, jaoskonnahäält aga mitte.

Oletame, et e-hääletaja hääletas kandidaadi A poolt, kuid siis mõtles ümber ja eelistab hoopis teist, B-d. Ta saab oma eelistust muuta. Kui aga jaoskonnas inimene kogemata kirjutas vale numbri lahtrisse, siis seda enam muuta ei saa.

Lisaks pole e-hääletusel võimalik rikkuda protesti märgiks sedelit, mis on oluline valik igal valimisel. Ka see on ühetaolisuse põhimõtte ränk rikkumine.

Kokkuvõte: Eesti e-hääletus on põhiseadusevastane ja kui Riigikohus oleks sõltumatu, oleks ta ammu pidanud selle jabura seaduse ning Eestit häbistava valimisviisi tühistama. Kui paraku pole meie kohtud sõltumatud vaid lohisevad poliitvõimu lõa otsas.Ju see on siis võimuerakondadele kasulik, et nad nii raevukalt kaitsevad põhiseaduse ränku rikkumisi.

Anonüümne ütles ...

E-hääletus tehtud!