kolmapäev, 14. detsember 2016

Mis saab, kui Venemaa ründab Eestit?

Väljavõte The Atlanticu veebist.

USA üks vanimaid ajakirju, 150 aastat tagasi tegevust alustanud The Atlantic pühendas tänavu juulikuus pika ja põhjaliku artikli sellele, mis juhtub, kui Venemaa ründab Balti riike ja Trump on USA president. Siis oli see veel kõik udune tulevik, aga täna üha suurem reaalsus - vähemasti see, et Donald Trumpist on saanud USA järgmine president.

The Atlantic on vestelnud NATO endise Euroopa väejuhataja asetäitja, Briti kindrali Richard Shirreff'iga, kes pani ameti maha 2014. aastal vahetult pärast seda, kui Venemaa hõivas Ukraina alad. Pärast seda kirjutas Shirreff raamatu 2017: War With Russia (Tõlkes: 2017: Sõda Venemaaga, tekkis kohe tahtmine see Amazonist tellida).

Ühesõnaga, Shirreff on seisukohal, et kui Venemaa ründab Lätit, Eestit või mõnda muud Balti riiki ja hõivab selle, siis peaks NATO reageerima, aga kui Venemaa ründab pärast seda tuumarelvaga mõnda NATO objekti ja NATO tagasi tõmbab, paneb see löögi alla kogu NATO olemuse.



Shirreff ütleb otse välja, et NATO tugineb ainult USA-le ja kui USA näitab ükskõiksust või üldse tagasi tõmbab, nagu Trump on viidanud, siis kaotab NATO oma mõtte. Seni on kõik USA presidendid NATO-t toetanud, aga see ei pruugi nii jääda, arvestades Trumpi välja öeldut.

Shirreff ütleb Ukraina kohta, et seda riiki ei saakski võtta NATOsse, kuna NATO ei suudaks Ukrainat kaitsta! Samas Balti riigid, mis on muust maailmast eraldatud Kaliningardi enklaaviga, nende kohta ütleb Shirreff, et need ON kaitstavad. Samas hoiatas Jeffrey Tayler 2002. aastal The Atlanticus, et Balti riikide võtmine NATOsse võib Vene vastuseisu tõttu hävitada NATO.

1 kommentaar:

LPR ütles ...

Lugege seda, Eesti tolgused kes te nagu idioodid rõõmustate Trumbi võidu üle.