neljapäev, 15. detsember 2016

Analüüs: Miks Venemaa igal juhul Baltikumis sõda alustab?

Venemaa ohu teemal on Eestis välja kujunenud skisofreeniline olukord: ühelt poolt räägitakse kogu aeg, lausa paranoiliselt Venemaa sõjalise agressiivsuse suurenemisest, näiteks Ukrainas ja Süürias, aga ka Eston Kohveri või Edgar Savisaarega seonduvalt, teiselt poolt peetakse sõda Eestis ja mujal Baltikumis täiesti võimatuks.

Esiteks teeme asja selgeks: sõjaohu puhul on nagu rasedusega: see kas on või ei ole. Ei saa olla pooleldi rase, samuti ei saa olla pooleldi sõjaoht. Sõjaoht kas on või ei ole. Ja kui on, tuleb seda tunnistada ja vastavalt talitada. See on märkus Eesti Vabariigi lugupeetud presidendile: pole mõtet pead liiva alla peita. Sõjaoht on reaalselt olemas, Kaitseväes käib ju pidev sõjaks valmistumine, ja see oht suureneb iga päevaga, selle kohta tuleb pidevalt signaale igalt poolt maailmast.

Teine asi. Venemaad peetakse pidevalt bütsantslikuks, või lausa Mongoli impeeriumi järeltulijaks. Mida ta ka on, seda on ajaloost teada ja seda pole vaja hakata tõestama. Bütsantsi või mongoli mõtteviis ei salli esiteks nõrkust. Sa pead olema tugev, et olla autoriteet, seda eelkõige kodus. Kui näitad nõrkust, võetakse sind kohe maha ja tallatakse jalge alla. Nüüd, kui Putin on näidanud tugevust Ukrainas ja mujal endises NLiidus, kus ta on kõik oma tahtele allutanud, ja näitab muskleid isegi Süürias, pannud lausa paika järgmise USA presidendi, siis miks ta peaks näitama järsku nõrkust Eestis ja teistes Balti riikides. Kas keegi oskab ära seletada?

Armastatakse öelda, et Venemaal pole Eesti ja teiste Balti riikide vallutamiseks põhjust. Aga mis põhjus oli Mongolitel pool Vana Maailma ära vallutada? Peale vajaduse näidata oma tugevust. Venemaa ajalugu näitab, et tegevustel pole olnud mingit põhjust. Asju on tehtud isegi siis, kui see on olnud kahjulik. Miks? Sest Venemaa on suur impeerium ja sellist impeeriumi hoiab koos autoriteet. Nii nagu oli see vana Mongoli impeeriumiga. Autoriteet ei salli ja ei saa endale lubada nõrkust. Mitte kusagil ja mitte mingil kujul. See, et Venemaa pole oma vägesid veel Balti riikidesse toonud, on lihtsalt puhas juhus. On ainult aja küsimus, millal sisse tungitakse.

Nüüd, kõik ümberringi on sellest juba aru saanud. Aga ma ei saa aru, mis lambad on Eesti juhid, et sellest aru ei saa ja seda rahvale ei räägi, rahvast ei hoiata ja sõjaks ette ei valmista. Mis kuradi automaks ja aktsiisitõus, ööistungid või tööhõivereform kui vaenlane on kohe-kohe sisse tungimas. Praegu peaks igapäevaselt valmistuma sõjaks.

Kas iga inimene, väike ja suur üldse teab, mis saab, või kuidas käituma peab, kui vaenlane sisse tungib? See teadmine peaks praegu olema elementaarne!

8 kommentaari:

LPR ütles ...

Su jutt hakkab asjalikuks muutuma. Pean vaid mälust kustutama need idiootlikud postitused aastate jooksul mille eest teid ka valusalt kottinud olen. Hakkan kaasa tundma, sest peatselt olete ainult kurvad näod lõppematus põgenike rodus kus mul saab olema palju sõpru ja sugulasi. Tuleb suur andestuse ja ühte hoidmise aeg. Ehk võib-olla ka uus rahvuslik ärkamine.

Anonüümne ütles ...

isegi siis, kui see peaks niimoodi olema, ei ole teie paanitsemisest kasu.

Margus Kiis ütles ...

Pean ütlema, et amatöörajaloolased on veits tüütud.
Esiteks paluks mitte kasutada sõna bütsantslik või nime Bütsants kuidagi Venemaa käitumisega seotult. Bütsants ehk (Ida) Rooma riik pidi sadu aastaid hakkama saama vaenulikus keskkonnas ning kavalus ja tarkus oli seal väga vajalik. Ida Rooma riik oli ekspansiivne vaid 6. sajandil, hiljem Ida- Rooma pigem vähenes ja võitles vallutajatega.
Mongolid vallutasid väga lihtsalt põhjusel: toidu pärast. Mongoolia on väheviljakas, karjakasvatusega saadud söök on ühekülgne. Mongolid vallutasid alad ära ja panid maksud (enamasti toidukraami kujul) peale. Kogu lugu. Mongolid ei jäänud kunagi kohale valitsema, vaid panid kohustused peale ja läksid edasi või tagasi. Kui makse maksta ei tahetud, siis tuldi karistama.

Anonüümne ütles ...

Mul on sulle parem ning tõesem analüüs pakkuda. Esiteks nii kurb kui see ka pole on Eesti endiselt Venemaa, kergekujulise Euroviirusega, aga siiski Venemaa. Siin elab 600 000 venelast ning pooled me noortest eestlastest on suhetes venelastega ehk moodustunud on palju uusi segaperekondi. Ma ei usu, et Venemaal on Eesti suhtes üldse mingit huvi enam, mis motivatsiooni peaks pakkuma riiki oma rahva käest ära võtma tulemine? Ossinovski, Toom, Stalnuhhin jne.seltsimehed. Venemaa käpp on aegade algusest Eesti riigi korralduse sees olnud, oli, on ja jääb. Pigem on Venemaa huvi Rootsil, kes NordStream2 peatada otsustas. Venemaa ei viitsi väikeste eksidega nagu seda Eesti tema jaoks on enam tegeleda. Mäng käib kaugelt üle Eesti pea kuigi Inno seda ihaleks. Eesti ei huvita Venemaad ja miks peakski.
Teine asi on see, sõda ei pea kartma ûkski inimene kel hing puhas. Hing on igavene, ihu ajutine, sõda peab kartma vaid inimrämps.

Anonüümne ütles ...

Inno-irja on juba prohvetiks hakanud halleluuja

V.K ütles ...

Miks kogu aeg nii negatiivselt? Praegu on jõuluaeg ja soovin teie ellu natukenegu helgust ja positiivsust! Ilusamaid mõtteid! Elu on ilus just siin ja praegu! Ja pole vaja oma mõttetega endale kurja kaela tõmmata! Tuleb mis tuleb seda me muuta ei saa aga naudime seda hetke mis on! Kena ja positiivset jõulukuud!

Inno ütles ...

Täielik hülge möla! Mina olen siin ja praegu erivajadusega lapse vanem ja mulle Eestis küll kusagilt mingit helgust ega positiivsust ei paista. Lapse ööpäevaringse koduse hooldamise tasu on 80 eurot kuus - see on ju puhas narrimine!

Anonüümne ütles ...

Inno, puudega lähedase hooldamine ongi väga raske, siin ei päästa sind ei sõda ega 800 eurot 80ne asemel. Raske see on ja raskeks jääb, palun teil tungivalt mõelda, kas kolm seni veel tervet inimest peavad kannatama terve elu puudega inimest hooldades. Palun mõelge ja vajadusel otsige abiväge, hooldaja näol vms.